Viisi vinkkiä onnistuneeseen pyöräretkeen lasten kanssa

*Blogiyhteistyö Frogbikes -lastenpyörämerkin kanssa.

Pyöräretkeily on ollut tänä kesänä meidän perheen juttu. Pisimmillään olemme tehneet 4- ja 7- vuotiaiden lasteni kanssa noin viidentoista kilometrin lenkkejä ja alle viiden kilometrin matkat olemme taittaneet lähes poikkeuksetta pyörillä.

Onnistunut pyöräretki lasten kanssa ei ole itsestäänselvyys. Lapset ovat erilaisia. Oma esikoiseni lämpeni paljon kuopusta hitaammin pidempien matkojen pyöräilyyn. Toisaalta olen ollut tarkkana, etten tapa sisukkaan kuopukseni intoa liian pitkillä pyöräretkillä. Olenkin ottanut tavoitteeksi, että lapset tulisivat joka kerta pyöräretkeltä hyvällä mielellä kotiin. Toistaiseksi tämä tavoite on toteutunut.

Laitan tässä postauksessa jakoon vinkit, joiden avulla ainakin omat lapseni ovat innostuneet pyöräretkeilystä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Väljät aikataulut

Suhtaudun pyörällä liikkumiseen lasten kanssa niin, että matkanteko on tärkeämpää kuin päämäärä. On voitto, jos lapset jaksavat pyöräillä suunnitellun reitin hyvällä mielellä, viis siitä miten kauan matkaa taitetaan.

Asumme metroreitin varrella ja varsinkin aluksi tein reittisuunnittelua niin, että jos nuorimmaisen voimat ehtyisivät matkalla, voisimme hypätä kotimatkalla metron kyytiin. Kertaakaan emme ole  vielä turvautuneet tähän kakkossuunnitelmaan.

2. Riittävän tasainen reitti

Esikoiseni jaksaa jo polkea isojakin ylämäkiä, mutta kuopuksen matkantekoa ne hidastuttavat ja rasittavat kohtuuttomasti. Yksittäiset ylämäet eivät tietenkään haittaa mitään, mutta kovin mäkinen reitti tappaa helposti motivaation. Työnnän kuopusta kevyesti selästä ylämäissä (ja muutenkin, jos huomaan että matka alkaa painaa). Asumme lasten pyöräilyn kannalta onneksi lähes täydellisellä alueella, sillä itäisen Helsingin rannoilta löytyy tasaista kaunista hiekkatietä loputtomasti.

3. Mielekkäät välipysähdyspaikat

Lapset jaksavat pyöräillä yllättävän pitkiä matkoja, jos tiedossa on kiinnostavaa nähtävää. Olemme käyneet tänä kesänä pyörillä esimerkiksi Korkeasaaren eläintarhassa, minigolfaamassa ja ihailemassa Vanhankaupunginkosken kuohuja. Suunnittelen varsinkin pidemmät pyöräretket niin, että välille osuu jotakin kiinnostavaa ihmeteltävää. Näin motivaatio pyöräilyyn säilyy, eikä matkan tekemisestä tule suorittamista.

4. Säännöllinen energiatankkaus

Eväät ovat tietenkin tärkeä osa jokaista onnistunutta retkeä lasten kanssa. Pillimehut, smoothiet, pähkinät ja hedelmät ovat pelastaneet meidät monesti yllättäviltä väsähtämisiltä. Kun on eväitä mukana, voi välipysähdyksen tehdä missä vaan. Toisaalta pysähdys kivassa kahvilassa voi tuoda tarpeellisen, vähän pidemmän tauon matkantekoon.

IMG_0904

5. Hyvä lastenpyörä

Laadukas lastenpyörä on kannattava sijoitus, sillä hyvällä pyörällä ajaminen on lapselle nautinto.  Meidän lapsilla on Frogin lastenpyörät (pyörät saatu blogiyhteistyönä). Frogin pyörissä on kiinnitetty huomiota ergonomiaan, keveyteen ja laadukkaisiin osiin, joten pyörät ovat helppoja hallita ja niillä on kevyt ajaa pitkääkin matkaa.

IMG_0915

Ennen kuin lasten kanssa lähtee pidemmille pyöräretkille, täytyy varmistaa, että lapset hallitsevat pyöränsä riittävän hyvin ja ymmärtävät turvallisuusasiat. Muiden tiellä liikkujien varovaisuuteen ei voi luottaa, joten lasten täytyy itse muistaa olla varovaisia. Kuljin nuoremman lapseni vierellä ensimmäisillä pidemmillä pyörälenkeillä juosten, jolloin pystyin tarkkailemaan ja tarvittaessa ohjaamaan häntä helpommin kuin pyörän selästä. Nyt olen jo uskaltanut hypätä oman pyöräni selkään luottavaisin mielin.

-Lilli G

 

Tekijä: lilligronroos

Juokseva perheenäiti, liikunnan ja terveystiedon opettaja ja pilatesohjaaja.

Jätä kommentti